SOALAN LAZIM / SOALAN YANG SERING DITANYA

 


Soalan-soalan lazim berkaitan "SIM Kad dan PROGRAM REFERAL WOW Tone Excel" yang sering ditanya.

  1. Bagaimana Konsep perniagaan WOW ToneExcel Referral Program ini?
  2. Berapa harga sekeping SIMKAD Tunetalk-ToneExcel ini?
  3. Apakah service provider yang digunakan?
  4. Berapakah charge panggilan dan sms yang dikenakan?
  5. Dimanakah boleh top-up prepaid ini?
  6. Apakah kelebihan lain jika saya menggunakan prepaid Tunetalk-ToneExcel ini?
  7. Bagaimanakah marketing plan untuk perniagaan ini?
  8. Bagaimanakah ToneExcel membayar komisyen kepada saya?
  9. Apa kelayakkan untuk menerima komisyen?
  10. Adakah saya kena top-up minima RM20 tersebut sekali gus atau boleh sedikit-sedikit?
  11. Apa jadi pada bulan tersebut jika saya top-up jumlahnya tak sampai RM20?
  12. Dimanakah nak dapatkan SIMKAD ini?
  13. Bagaimana dengan signal Tunetalk ini?
  14. Bagaimana untuk menyertai perniagaan ini?
  15. Bagaimana jika saya ingin mengekalkan nombor lama?
  16. Setelah saya menyertai perniagaan ini, apa yang perlu saya lakukan?
  17. Bagaimana cara saya ingin menaja orang lain?
  18. Bagaimana cara promosi perniagaan ini?
  19. Bagaimana untuk saya mendapatkan satu website percuma untuk saya mengembangkannya secara online?
  20. Bagaimana untuk mendapat berita-berita terkini dan tip-tip promosi perniagaan?
  21. Boleh terangkan lebih lanjut mengenai insurance Kemalangan ini?
  22. Bolehkah saya nak sponsor ahli keluarga saya tetapi pembayaran komisyen terus ke akaun bank saya?
  23. Saya telah menggunakan simkad tunetalk biasa yang berharga RM5 dikedai, bolehkah saya ingin mengekalkan no tunetalk ini kepada SIMKAD Tunetalk-ToneExcel saya yang baru?
  24. Saya tidak pandai komputer, tiada laptop, tiada broadband, bolehkah saya jalankan perniagaan ini?
  25. Saya pergi kekedai saya dapati mereka jual simkad pada harga RM5 sahaja, bukannya RM90?
  26. Orang kata call rate tunetalk-toneexcel ni mahal, sampai 32 sen panggilan seminit?
  27. Bolehkah orang dari luar negara yang tinggal di Malaysia untuk menyertai program ini?
  28. Boleh saya mengekalkan nombor lama, tetapi nombor lama itu adalah nombor line atau postpaid dari telco yang lain?
  29. Boleh ke saya nak topup handphone saya menggunakan PayPal?
  30. Saya pengguna postpaid maxis, jika saya nak kekalkan no lama perlu ke saya terminate kontrak saya di maxis terlebih dahulu?
  31. Kalau dah jadi Junior Center, boleh upgrade ke Service center ke?
  32. Kalau saya jadi service center dan beli 220 keping simkad, simkad tersebut ada expired date tak?
  33. Kenapa saya menggunakan maybank2u, tetapi topup dia tak masuk pun kedalam handphone saya?
  34. Bagaimana saya nak apply website tunetalk.ws?
  35. Saya dah apply web promosi, tapi ia dalam bahasa inggeris, saya nak yang bahasa malaysia punya, lagi satu boleh tak nak tukarkan no phone dalam website tersebut?
  36. Saya dah join toneexcel ini, boleh ke kalau downline saya beli simkad dari orang lain atau dari agen penjual simkad ditempat lain?
  37. Saya pengguna simkad tunetalk yang biasa tu, kalau saya join toneexcel ini dan nak kekalkan no lama ni, adakah point dan baki akan ikut sekali?
  38. Saya dah buat pendaftaran cara SMS tapi tiada reply pun?
  39. Saya baru sertai toneexcel ini, macamana nak check baki dengan simkad tunetalk ni ya?
  40. Saya nak tanya, Tune Talk - Tone Excel ada Pakej Internet Blackberrya ka? Berapa kadarnya? Macamana nak aktifkan?
  41. Sekiranya kita dapat menaja seorang downline bolehkah kita mendapat bonus fast track dengan meletakkan downline itu di level 2 atau level 3?
  42. assalamualaikum..nak tanya, kenapa bila saya topup, x ada point bila cek baki.... nak buat mcm mana?
  43. Saya cuba masuk ke member area www.toneexcel.com tapi tersalah password, saya lupa password, hingga account saya kena block, apa perlu dilakukan?
  44. Saya ingin menyertai program ini, tetapi saya tiada bank account sendiri, bolehkah saya menggunakan bank akaun orang lain?
  45. Topup tunetalk ini berapa ringgit yang ada, dan berapa hari boleh tahan?
  46. Salam tuan, semalam saya pergi 7-Eleven minta topup ToneExcel, tapi mereka kata tiada topup ToneExcel?
  47. Saya dulu join RedTone, jadi dalam program ni, boleh tak saya nak kekalkan no RedTone saya?
  48. Dulu saya dah join biz tunetalk ni, tapi dah berhenti beberapa bulan, sekarang nak start semula, adakah akaun dan no ID saya masih boleh digunakan lagi atau tidak?
  49. Apakah syarat, kelebihan dan cara untuk menjadi Service Center?
  50. Bagaimana nak setting GPRS?
  51. En., saya dah join tunetalk/ToneExcel ini, saya dah buat port in, tapi handphone saya boleh terima panggilan sahaja, tapi tak boleh call keluar, macamana nak settle ya?
  52. Bolehkah simkad ini digunakan untuk BlackBerry dan kalau boleh bagaimana cara nak settingnya?
  53. Encik, saya baru menyertai biz tunetalk ni dan saya telah pun buat port in. Saya juga pengguna tegar ebanking macam maybank2u, cimbclick, e-eon, dan macam2 lagi. Semalam saya nak buat request TAC, tapi tak dapat la. Tunetalk ni tak support ke ebanking?
  54. Beberapa hari lepas saya telah registerkan 2 orang dibawah downline saya, tapi dalam member area, saya hanya dapat satu sahaja fast track bonus iaitu RM20, mana bonus FT saya yang lagi satu?
  55. Boleh terangkan macamana katanya top up tunetalk ni dapat point tiket kapal terbang AirAsia?
  56. Saya kehilangan simkad, apa perlu saya lakukan?
  57. Simkad ini boleh ekses internet ke, kalau boleh macamana?
  58. Berapa harga panggilan ke luar negara dan bagaimana caranya?
  59. Saya sudah apply web promosi percuma, tapi sudah sehari saya tunggu tiada email activation pun?
  60. Saya tersalah IC semasa pendaftaran, apa perlu saya lakukan?
  61. Saya tersalah letak downline saya, terletak bawah orang lain, apa perlu saya lakukan?
  62. Saya dari Singapore sangat tertarik dengan program WOW ini, bila agaknya Tunetalk akan memasuki pasaran Singapore?
  63. Saya dah berjaya buat proses port in utk kekalkan no lama, tapi handphone saya boleh receive call sahaja tapi tak boleh call out?
  64. Saya dah cuba sendiri buat proses (Port In) utk kekal no maxis lama saya, tapi sampai sekarang masih tak berjaya lagi?
  65. Bagaimana ingin saya pastikan samada seseorang itu telah didaftarkan dibawah saya atau tidak, dan juga bagaimana untuk saya mengetahui no ID mereka?
  66. Saya rasa keliru mengenai program WOW program tunetalk-toneexcel ini, ada sesetengah web beritahu minima maintain setiap bulan RM20, ada yang tulis RM30 ada pula yang kata RM38. Yang mana satu betul?
  67. salam tuan, saya nak tanya, kawan saya dah daftar dan dah dapat no tunetalk, tapi kawan tu tak suka no tu, so kawan tu nak tukar no lain?
  68. Saya masih kurang jelas bagaimana toneexcel membayar komisyen kepada kita, boleh tolong terangkan?
  69. En Mazelan, ada tak cara senang untuk iklankan bisnes toneexcel ini dalam facebook?
  70. Macamana cara nak tebus point kepada tiket air asia ni atau nak tebus kepada airtime?
  71. Boleh ke beli simcard kaedah dropship dari pihak tuan semasa menaja? Memandangkan pendapatan saya yg tidak mengizinkan utk menyediakan bajet stok modal simcard lebih. Maksud saya, sekiranya ada kenalan jauh, contohnya kawan facebook, yg nak join program tone excel ini, dia bank in harga simcard RM90 + postage RM5 kpd saya, kemudian saya transfer jumlah tersebut ke akaun pihak tuan. Kemudian pihak tuan akan mengirimkannya kpd kenalan saya itu tadi... Boleh ke?
  72. Kalau saya kekalkan no Lama dari tunetalk biasa ke tunetalk toneexcel, adakah point yang ada tersebut akan hilang?
  73. Perlukah saya mengenali penaja saya?
  74. Perlukah saya mengenali orang yang saya taja?
  75. Bolehkah saya mengesan penaja saya?
  76. Bolehkah saya mengesan ahli baru yang saya taja?
  77. Perlukah lagi saya bermodal selepas menyertai group En. Zazali untuk menaja?
  78. Apa yang saya perlu buat untuk menaja selepas menyertai group En. Zazali?
  79. Selepas saya promote laman web saya yang En. Zazali bagi, ada orang beli macamana?
  80. Habis tu ahli baru tersebut akan jadi downline siapa?
  81. En.Zazali yang susunkan ahli tajaan saya?
  82. Adakah tuan menyusun semua LEVEL tajaan?
  83. Bagaimana dengan LEVEL 2 dan LEVEL 3 saya?
  84. Soalan atau pertanyaan anda?
  85. Soalan atau pertanyaan anda?
  86. Soalan atau pertanyaan anda?
  87. Soalan atau pertanyaan anda?
  88. Soalan atau pertanyaan anda?
  89. Soalan atau pertanyaan anda?
  90. Soalan atau pertanyaan anda?
  91. Soalan atau pertanyaan anda?
  92. Soalan atau pertanyaan anda?
  93. Soalan atau pertanyaan anda?
  94. Soalan atau pertanyaan anda?
  95. Soalan atau pertanyaan anda?
  96. Soalan atau pertanyaan anda?
  97. Soalan atau pertanyaan anda?
  98. Soalan atau pertanyaan anda?
  99. Soalan atau pertanyaan anda?
  100. Soalan atau pertanyaan anda?

Bagaimana Konsep perniagaan WOW ToneExcel Referral Program ini?

Kerja anda hanyalah menjual SIMKAD handphone ToneExcel (yang menggunakan perkhidmatan TuneTalk ) kepada saudara mara, adik beradik, sahabat handai, rakan taulan. Hasilnya kepada anda ialah, jika mereka top-up handphone mereka maka anda akan dapat komisyen. Selama mana mereka menggunakan simkad tersebut, selama itulah anda akan menikmati komisyen dari toneexcel.

Back to Top

Berapa harga sekeping SIMKAD Tunetalk-ToneExcel ini?

Harganya sekeping RM90 ( yang mengandungi kredit/air time sebanyak RM30)

Back to Top

Apakah service provider yang digunakan?

Toneexcel menggunakan service provider TuneTalk, dan tunetalk menggunakan prasarana Celcom.

Back to Top

Berapakah charge panggilan dan sms yang dikenakan?

Dari 28 sen panggilan seminit dan 10 sen sekali sms.

Back to Top

Dimanakah boleh top-up prepaid ini?

Anda boleh top-up prepaid tunetalk di seluruh Malaysia (termasuk Sabah/Sarawak), seluruh stesen minyak yang menggunakan e-pay, sebahagian besar kedai yang menjual prepaid, maybank2u, cimbclick, dan banyak lagi.

Back to Top

Apakah kelebihan lain jika saya menggunakan prepaid Tunetalk-ToneExcel ini?

Anda boleh mengekalkan nombor lama, anda diberi insurance kemalangan sebanyak RM100,000, menaiki kapal terbang AisAsia secara PERCUMA (mengikut syarat yang ditetapkan), point tersebut juga boleh ditukarkan kepada airtime atau handphone dan juga peluang untuk menjana pendapatan sampingan yang lumayan.

Back to Top

Bagaimanakah marketing plan untuk perniagaan ini

Setiap kali kita sponsor rakan, kita diberikan RM20 sebagai fast track bonus, dan juga kita dibayar komisyen sebanyak 6% untuk Level 1 yang topup, 3% untuk Level 2 yang topup dan 11% untuk Level 3 yang Top-Up.

Back to Top

Bagaimanakah ToneExcel membayar komisyen kepada saya?

Untuk bonus fast track, jika kita sponsor dari 1-15 hb, duit bonus akan dibank in dalam akaun anda pada hujung bulan, jika kita sponsor rakan dari 16-31 hb, bonus akan dimasukkan kedalam bank anda pada 11 hb depan. Untuk komisyen topup akan dibayar pada 21 hb depan asalkan ianya lebih RM30, jika kurang, ia akan dibawa untuk bulan hadapan.

Back to Top

Apa kelayakkan untuk menerima komisyen

Anda dikehendaki top up paling sedikit RM20 dalam sebulan, dan juga jumlah terkumpul komisyen anda melebihi RM30

Back to Top

Adakah saya kena top-up minima RM20 tersebut sekali gus atau boleh sedikit-sedikit?

Kedua-duanya boleh, sekali gus pun boleh sedikit-sedikit pun boleh, asalkan jumlahnya paling kurang RM20 dalam tempoh sebulan.

Back to Top

Apa jadi pada bulan tersebut jika saya top-up jumlahnya tak sampai RM20?

Sekiranya anda sudah ada downline, dah bulan tersebut anda sudah ada komisyen, maka anda tidak akan mendapat komisyen pada bulan itu sahaja, bulan-bulan lain tetap dapat jika topup lebih RM20.

Back to Top

Dimanakah nak dapatkan SIMKAD ini?

Sila rujuk Langkah 1 di "LAMAN UTAMA" laman web ini.

Back to Top

Bagaimana dengan signal Tunetalk ini?

Disebabkan mereka juga menggunakan prasarana Celcom, maka jika dikawasan anda itu, line celcom baik, maka line tunetalk juga baik.

Back to Top

Bagaimana untuk menyertai perniagaan ini?

Dapatkan kan SIMKAD ini terlebih dahulu dan selepas itu, aktikan SIMKAD tersebut dan daftar didalam perniagaan ini.

Back to Top

Bagaimana jika saya ingin mengekalkan nombor lama?

Boleh, tiada masalah.

Back to Top

Setelah saya menyertai perniagaan ini, apa yang perlu saya lakukan?

Jadikan kesemua ahli keluarga anda yang terdekat, seperti ibu/bapa, suami/isteri anak-anak, adik beradik, saudara mara yang terdekat, pekerja anda, atau sesiapa yang menggunakan hp prepaid, dan juga sebelum ini mereka membayar bil/prepaid talipon melebihi RM20, maka suruh mereka menggunakan talian tunetalk ini. Kalau dulu anak-anak kita menggunakan talian XXX Company, kalau mereka topup (kadang2 kita juga yang bagi duit top-up), Company XXX bertambah kaya, kali ini jika mereka menggunakan talian tunetalk dalam WoW Program ToneExcel, mereka topup, kita pun dapat sedikit hasil.

Selepas itu barulah promote kepada orang lain, seperti rakan sekerja, sahabat-sahabat sepermainan, sambil main golf, main tenis, main gasing, main badminton, main sepaktakraw, main snooker, jogging, sambil mancing, sambil sembang di kedai mamak, cerita kan peluang ini dan ajak mereka sekali. Terangkan yang ini bukan MLM, tapi guna handphone macam biasa dan dapat upah jika ceritakan pada orang lain.

Back to Top

Bagaimana cara saya ingin menaja orang lain?

Aktifkan SIMKAD anda dengan ID penaja yang dibekalkan ke tangan anda. Kemudian kembali ke laman web anda untuk mulakan promosi.

Back to Top

Bagaimana cara promosi perniagaan ini?

Terangkan kepada rakan-rakan anda peluang perniagaan ini secara online gunakan website yang dibekalkan kepada anda atau gunakan kaedah offline.

Back to Top

Bagaimana untuk saya mendapatkan satu website percuma untuk saya mengembangkannya secara online

Hanya selepas anda mengaktifkan SIM Kad anda, baru layak dapat website percuma untuk promosi.

Back to Top

Bagaimana untuk mendapat berita-berita terkini dan tip-tip promosi perniagaan?

Sila semak berita terkini dalam keahlian website anda. Boleh juga lihat dalam FB Secret Group kumpulan kita.

Back to Top

Boleh terangkan lebih lanjut mengenai insurance Kemalangan ini?

Sila rujuk disini.
http://www.tunetalk.com/my/services/insurance
http://www.tunetalk.com/my/services/insurancepolicy
http://www.tunetalk.com/my/services/insurancefaq

Back to Top

Bolehkah saya nak sponsor ahli keluarga saya tetapi pembayaran komisyen terus ke akaun bank saya?

Boleh. Apa yang perlu dilakukan adalah didalam member area mereka, dibahagian bank akaun info masukkan maklumat bank anda dan jangan lupa fax kan atau scan borang penyerahan komisyen ini ke 003-9054 0278.
 

Back to Top

Saya telah menggunakan simkad tunetalk biasa yang berharga RM5 dikedai, bolehkah saya ingin mengekalkan no tunetalk ini kepada SIMKAD Tunetalk-ToneExcel saya yang baru?

Boleh.

Back to Top

Saya tidak pandai komputer, tiada laptop, tiada broadband, bolehkah saya jalankan perniagaan ini?

Sangat boleh, kerana kita menjalankan perniagaan ini tidak memerlukan komputer atau internet langsung, 100% menggunakan cara offline saya akan ajarkan.

Back to Top

Saya pergi kekedai saya dapati mereka jual simkad pada harga RM5 sahaja, bukannya RM90?

Tunetalk mempunyai 2 jenis simkad, satu simkad tunetalk yang biasa harganya RM 5 sekeping dan call ratenya 15 sen seminit dan 5 sen SMS, dan simkad ini tiada referral program, kalau kita promote pada orang lain simkad ini tiada komisyen.

Manakala kedua adalah Simkad Tunetalk-ToneExcel, yang ini harganya sekeping RM90 dan calling ratenya 32 sen seminit dan 15 sen SMS tetapi ada referral program, . kalau promote pada orang lain dapat komisyen. Dan simkad ini tiada dijual dikedai-kedai talipon, hanya boleh didapati daripada main office di Sri Petaling atau mana-mana service centre yang dilantik oleh Toneexcel. Tetapi kedua2 jenis simkad ini, kalau nak top up dikedai, hanya minta top up tunetalk sahaja.

Back to Top

Orang kata call rate tunetalk-toneexcel ni mahal, sampai 32 sen panggilan seminit?

Sudahkah anda lihat call rate dari Digi ke telco yang lain. Maxis ke telco yang lain. Kesemua panggilan itu lebih mahal dari 32sen seminit, ada yang 33 sen ada 35 sen dan ada yang 36 sen. Jadi tunetalk-toneexcel adalah yg paling murah. Lagi satu kalau lah saudara kita memang pakai phone, dan selama ini pun masih bayar prepaid atau pun bil, mereka hanya bagi orang lain lebih kaya, kenapa tak kali ini bagi anda yang kaya, walau pun kaya sikit-sikit, lama-lama kaya tu jadi bukit. Kalau tak masuk program ni pun mereka tetap pakai handphone juga.

Back to Top

Bolehkah orang dari luar negara yang tinggal di Malaysia untuk menyertai program ini?

Boleh, hanya gunakan no passport mereka, dan lebih mudah jika mereka sudah pun memiliki bank account di Malaysia.

Back to Top

Boleh saya mengekalkan nombor lama, tetapi nombor lama itu adalah nombor line atau postpaid dari telco yang lain?

Boleh, mereka kena selesaikan bil-bil tertunggak dahulu dan selepas itu buat macam biasa mengaktifkan SIM Kad.

Back to Top

Boleh ke saya nak topup handphone saya menggunakan PayPal?

Jawapannya BOLEH, klik disini.

Back to Top

Saya pengguna postpaid maxis, jika saya nak kekalkan no lama perlu ke saya terminate kontrak saya di maxis terlebih dahulu?

Tak perlu, jangan terminate kontrak anda, apa yang perlu dilakukan anda hanya perlu settlekan bil2 yang tertunggak sahaja dahulu, dan selepas itu gunakan cara SMS untuk buat pendaftaran atau kekal no lama.

Back to Top

Kalau dah jadi Junior Center, boleh upgrade ke Service center ke?

Boleh.

Back to Top

Kalau saya jadi service center dan beli 220 keping simkad, simkad tersebut ada expired date tak?

Tidak. SIM Kad tiada expired date.

Back to Top

Kenapa saya menggunakan maybank2u, tetapi topup dia tak masuk pun kedalam handphone saya?

Jika anda topup menggunakan maybank2u, pastikan anda menggunakan topup with pin number, JANGAN gunakan instant topup, kerana instant topup sudah banyak kes dan complain kredit tak masuk. Kes seumpama ini bukan hanya terjadi pada topup tunetalk, tetapi maxis, digi, celcom pun ada masalah dengan instant topup ini. Kalau topup dengan pin number, setakat ini 100% tiada masalah.

Back to Top

Bagaimana saya nak apply website tunetalk.ws?

Tuan boleh apply disini http://tunetalk.ws/applyweb.php

Back to Top

Saya dah apply web promosi, tapi ia dalam bahasa inggeris, saya nak yang bahasa malaysia punya, lagi satu boleh tak nak tukarkan no phone dalam website tersebut?

Untuk website bahasa inggeris tersebut, sila berhubung terus dengan HQ di info@toneexcel.biz untuk sebarang pertukaran.

Back to Top

Saya dah join toneexcel ini, boleh ke kalau downline saya beli simkad dari orang lain atau dari agen penjual simkad ditempat lain?

Boleh. Cuma pastikan yang dibeli simkad tersebut, jangan aktifkan, kerana mereka boleh aktifkan sendiri apabila pulang kerumah dengan menggunakan cara SMS. Pastikan dia tahu apa IDP anda, jangan tersilap.

Back to Top

Saya pengguna simkad tunetalk yang biasa tu, kalau saya join toneexcel ini dan nak kekalkan no lama ni, adakah point dan baki akan ikut sekali?

YA, point dan baki akan ikut sekali.

Back to Top

Saya dah buat pendaftaran cara SMS tapi tiada reply pun?

Selepas 1 jam pendaftaran jika tiada reply, tolong talipon cepat admin3 010-777 2702 dan dia akan beritahu apa masalah dengan SMS anda.

1. Diantara masalah yang sering terjadi, SMS anda tidak sampai, kerana handphone anda tiada kredit, message tak send out pun.
2. Salah menghantar maklumat atau tiada maklumat yang penting diberikan. Contohnya no simkad 8 digit, diberikan 7 digit sahaja, kadang2 tiada no IC atau passport, kadang2 tiada no idp.
3. No simkad yang diberikan sudah digunakan oleh orang lain.
4. No simkad yang diberikan bukan no simkad tunetalk/toneexcel tapi no tunetalk biasa.
5. Simkad yang dibeli bukan dari group Mazelan Abas, maka dealer code utk pengaktifan berbeza, jadi DEC perlu bantuan HQ mengaktifkannya, pendaftaran menjadi lambat.
6. Ada yang hantar SMS guna simkad lain, tapi belum dapat reply SMS lagi dah keluarkan simkad lain tersebut, dan masukkan simkad tunetalk. Reply akan dihantar ke simkad yang mana kita hantar message pendaftaran. Kalau dah dikeluarkan simkad tersebut, macamana nak dapat reply.

Back to Top

Saya baru sertai toneexcel ini, macamana nak check baki dengan simkad tunetalk ni ya?

Tak mengapa, baru pun asal rajin bertanya, saya akan usaha untuk menjawabnya. Dibawah ini saya senaraikan beberapa perkara asas untuk diketahui dalam penggunaan simkad tunetalk/toneexcel ini.
* Untuk top up adalah *122*<16digits>soalan-lazim.php# dan Call
* Untuk check baki *133soalan-lazim.php# dan call
* Untuk berkongsi kredit: *111soalan-lazim.php# dan pilih no.3 (Kredit)
* Untuk tambah nilai kredit, pergi kekedai-kedai yang menjual topup, seperti kedai-kedai biasa, 7Eleven, Stesen minyak, dan beli topup TuneTalk, jangan minta topup ToneExcel, mereka tidak akan tahu.
* Anda juga boleh topup kredit airtime anda melalui maybank2u, cimb click dan kebanyakkan online banking.
* Untuk mendapatkan Tune Buddies 10 nombor (Tune Buddies adalah rate istimewa dari ToneExcel dimana calling rate adalah 26 sen dan SMS 15 sen) *111soalan-lazim.php# - Pilih Option 4 - Services, kemudian Option 3, Favourite 8

Back to Top

Saya nak tanya, Tune Talk - Tone Excel ada Pakej Internet Blackberrya ka? Berapa kadarnya? Macamana nak aktifkan?

Maklumat pakej BB seperti charge dan juga cara nak aktifkannya ada disediakan.

Back to Top

Sekiranya kita dapat menaja seorang downline bolehkah kita mendapat bonus fast track dengan meletakkan downline itu di level 2 atau level 3?

Tidak, hanya di level pertama sahaja.

Back to Top

assalamualaikum..nak tanya, kenapa bila saya topup, x ada point bila cek baki.... nak buat mcm mana?

Call sahaja HQ 010 5000 969 mereka akan bantu update simkad kita.

Back to Top

Saya cuba masuk ke member area www.toneexcel.com tapi tersalah password, saya lupa password, hingga account saya kena block, apa perlu dilakukan?

Cara paling mudah call sahaja 010-5000 969 beritahu masalah anda, beritahu IC dan member ID, HQ akan tolong resetkan semula akaun anda.

Back to Top

Saya ingin menyertai program ini, tetapi saya tiada bank account sendiri, bolehkah saya menggunakan bank akaun orang lain?

Boleh, anda boleh menggunakan bank akaun orang lain, tetapi anda perlu mengisi borang ini terlebih dahulu,
Selepas selesai anda boleh menghantar semula kepada info@toneexcel.com atau fax ke 03-90540278
Apabila membuat penghantaran, sila followup dengan ToneExcel samada mereka menerimanya atau tidak, call 0105000969. Gagalnya anda melakukan sedemikian menyebabkan komisyen anda akan tertangguh.

Back to Top

Topup tunetalk ini berapa ringgit yang ada, dan berapa hari boleh tahan?

RM 5 - 5 hari
RM 10 - 11 hari
RM 30 - 50 hari
RM 50 - 75 hari

Back to Top

Salam tuan, semalam saya pergi 7-Eleven minta topup ToneExcel, tapi mereka kata tiada topup ToneExcel?

Walaikumsalam tuan, kita minta topup tunetalk je tuan, tak perlu sebut toneexcel.

Back to Top

Saya dulu join RedTone, jadi dalam program ni, boleh tak saya nak kekalkan no RedTone saya?

Boleh. Disini saya sertakan no phone dari telco yang lain yang kita boleh buat port ini. Celcom, Digi, Maxis, UMobile, XOX, RedTone, YTLComms dan MTrade.

Back to Top

Dulu saya dah join biz tunetalk ni, tapi dah berhenti beberapa bulan, sekarang nak start semula, adakah akaun dan no ID saya masih boleh digunakan lagi atau tidak?

Tidak, anda perlu beli simkad baru dan register baru.

Back to Top

Apakah syarat, kelebihan dan cara untuk menjadi Service Center?

Sila rujuk di menu Upgrade Level.

Back to Top

Bagaimana nak setting GPRS?

Taipkan SET dan hantar ke 20999 kemudian ikut arahan yang diberikan.

Back to Top

En., saya dah join tunetalk/ToneExcel ini, saya dah buat port in, tapi handphone saya boleh terima panggilan sahaja, tapi tak boleh call keluar, macamana nak settle ya?

Terima kasih kepada yang bertanya, kadang2 kes macam ini jadi hanya pada kita yang buat port in sahaja. Jika anda menghadapi masalah boleh terima call in, tapi tak boleh call out, ikuti langkah dibawah ini, betulkan setting dalam handphone anda.

1) Dalam telefon anda, pergi ke SETTING dan cari NETWORK SETTING.
2) Pilih MANUAL NETWORK SELECTION dan pilih network selain daripada Tunetalk/Celcom. Anda kena pilih Digi atau Maxis.
3) Selepas pilihan anda ditolak, pilih semula TUNETALK atau CELCOM.
4) Sila OFF handphone anda dan ON semula dan cuba buat outgoing dan incoming call.

Jika masih tak boleh juga sila hubungi terus Khidmat Pelanggan Tunetalk (0105001333) atau ToneExcel (0105000969)

Back to Top

Bolehkah simkad ini digunakan untuk BlackBerry dan kalau boleh bagaimana cara nak settingnya?

Sila klik disini untuk setting BlackBerry anda.

Back to Top

Encik, saya baru menyertai biz tunetalk ni dan saya telah pun buat port in. Saya juga pengguna tegar ebanking macam maybank2u, cimbclick, e-eon, dan macam2 lagi. Semalam saya nak buat request TAC, tapi tak dapat la. Tunetalk ni tak support ke ebanking?

Terima kasih kerana bertanya. Tunetalk support ebanking. Untuk selesaikan masalah itu saya cadangkan puan pergi ke atm bank berkenaan, tukar no talipon ke no talipon yang lain, selepas itu masuk semula, dan tukar no talipon ke no talipon asal yang mana digunakan untuk receive tac tersebut. Ini macam nak reset semula je. Tetapi saya juga ada menerima rungutan dari rakan2 yang mengatakan cara ini tidak boleh kepada no asal Celcom. Jadi sebagai langkah berjaga2, jika anda aktif e-banking dan pengguna no Celcom, saya cadangkan elok tidak perlu buat port in, sehingga masalah ini dapat diselesaikan.

Back to Top

Beberapa hari lepas saya telah registerkan 2 orang dibawah downline saya, tapi dalam member area, saya hanya dapat satu sahaja fast track bonus iaitu RM20, mana bonus FT saya yang lagi satu?

Biasanya ToneExcel mengambil masa 2/3 hari untuk update didalam member area, dan yang kedua, biasanya mereka daftar downline/affiliate, tetapi samada mereka tidak aktifkan simkad tersebut, atau, tidak buat satu SMS selepas aktifkan simkad.

Back to Top

Boleh terangkan macamana katanya top up tunetalk ni dapat point tiket kapal terbang AirAsia?

Setiap kali anda topup, anda akan memdapat point untuk melayakkan anda menaiki kapal terbang AirAsia secara percuma keseluruh dunia. Contohnya anda topup sebanyak RM30, anda akan mendapat 70 points, jika anda topup RM50 anda akan mendapat 120 points. Kumpulkan point ini, jika sudah cukup anda boleh redeem points ini untuk naik kapal terbang percuma. Contohnya jika cukup 3000 anda boleh pergi ke Langkawi secara percuma. Keterangan lanjut mengenai pemberian points.

Back to Top

Saya kehilangan simkad, apa perlu saya lakukan?

1. Dapatkan simkad ganti (Replacement card) pada harga RM10 sekeping. Pesanan boleh dibuat secara online.
2. Apabila dah dapat simkad tesebut, hantarkan maklumat dibawah ini:
a. Nama Penuh
b. No IC
c. No ID ToneExcel
d. No serial number simkad yang hilang itu.
e. No serial number simkad ganti yang baru diperolehi tersebut.
Hantarkan maklumat tersebut kepada toneexceldotbiz@gmail.com atau SMS ke 010-517 3358  

Back to Top

Simkad ini boleh ekses internet ke, kalau boleh macamana?

Boleh.

Back to Top

Berapa harga panggilan ke luar negara dan bagaimana caranya?

Kadar panggilan IDD - antara bangsa ada di laman web rasmi, sila semak. Cara untuk membuat panggilan adalah "Number Prefix"+NoPhone.

Back to Top

Saya sudah apply web promosi percuma, tapi sudah sehari saya tunggu tiada email activation pun?

Cuba lihat di Bulk atau Spam folder, jika tiada, 100% anda tersalah email semasa mengisi form di "Web Promosi Percuma" itu. Ini sering terjadi terutama sesiapa yang memakai email yahoo, sebab ramai yang tersilap antara .com dan .com.my. Untuk mengatasi masalah ini hanya hantarkan satu email ke mazelan.abas@gmail.com, berikan ID/IC dan beritahu saya supaya minta diaktifkan web promosi utama.

Back to Top

Saya tersalah IC semasa pendaftaran, apa perlu saya lakukan?

Hantarkan email kepada toneexceldotbiz@gmail.com

Back to Top

Saya tersalah letak downline saya, terletak bawah orang lain, apa perlu saya lakukan?

Ini merupakan kesalahan yang tidak boleh dibetulkan. Jadi sebelum sms pastikan idp adalah betul.

Back to Top

Saya dari Singapore sangat tertarik dengan program WOW ini, bila agaknya Tunetalk akan memasuki pasaran Singapore?

Untuk penggunakan line TuneTalk, mereka boleh gunakan handphone mereka keseluruh dunia, sama seperti handphone yang lain, charge roaming akan dikenakan sahaja, cuma program WOW belum dijalankan di negara lain.

Back to Top

Saya dah berjaya buat proses port in utk kekalkan no lama, tapi handphone saya boleh receive call sahaja tapi tak boleh call out?

Itu disebabkan masalah setting pada handphone anda sahaja. Bukan masalah simkad. Jadi saya cadangkan anda call 0105000969 dan bercakap dengan Nurul (dari ToneExcel) dan minta bantuan dia ajarkan cara2 nak setting handphone anda.

Back to Top

Saya dah cuba sendiri buat proses (Port In) utk kekal no maxis lama saya, tapi sampai sekarang masih tak berjaya lagi?

Proses nak kekalkan nombor lama, perlulah menggunakan IC yang sama, jika di maxis anda pakai IC lain, dan di TuneTalk anda pakai IC lain, sudah pasti Maxis tidak akan melepaskan pelanggan mereka. Apa yang perlu dilakukan adalah anda hubungi sendiri kepada telco anda dan cuba periksa terlebih dahulu apakah IC yang digunakan dahulu semasa pendaftar. Jika tak sama, pasti proses port-in tidak dapat dilakukan.

Back to Top

Bagaimana ingin saya pastikan samada seseorang itu telah didaftarkan dibawah saya atau tidak, dan juga bagaimana untuk saya mengetahui no ID mereka?

Cara yang mudah adalah masuk kedalam member area anda (www.toneexcel.com) dan klik di Geneology, selepas itu dekatkan cursor pada gambar tersebut dan ia akan tunjukkan no ID downline anda.

Back to Top

Saya rasa keliru mengenai program WOW program tunetalk-toneexcel ini, ada sesetengah web beritahu minima maintain setiap bulan RM20, ada yang tulis RM30 ada pula yang kata RM38. Yang mana satu betul?

Yang betul adalah RM20. Dulu memang RM38, tetapi sekarang adalah RM20 sahaja. Yang RM30 tu saya rasa adalah cadang mereka untuk kita supaya kekal mendapat perlindungan insuran yang diberikan oleh etika Maybank. Etiqa memberi syarat kepada pengguna Tunetalk untuk kekal didalam insuran tersebut mereka perlu maintain topup sebanyak RM30.

Back to Top

salam tuan, saya nak tanya, kawan saya dah daftar dan dah dapat no tunetalk, tapi kawan tu tak suka no tu, so kawan tu nak tukar no lain?

Boleh, Untuk makluman anda, member tersebut kena login di selfcare akaun untuk menukar nombor telefon yang didaftarakan.   Sila rujuk langkah-langkah untuk login ke akaun selfcare anda:   1. Pergi ke laman web www.tunetalk.com

2. Klik Selfcare

3. Klik di Forgot password/username (sekiranya anda tidak mempunyai password untuk selfcare)

4. Pilih forgot password dan masukkan NRIC serta nombor telefon anda.

5. Password tersebut akan dihantar ke telefon anda (dipaparkan di screen telefon)

6. Sila login dengan password yang diberi.

7. Setelah login, sila klik di bahagian "MY NUMBERS" dan pilih "CHANGE NUMBER" untuk menukarkan nombor telefon. Setiap penukaran nombor hp, tunetalk akan charge RM5 kepada kita.

Back to Top

Saya masih kurang jelas bagaimana toneexcel membayar komisyen kepada kita, boleh tolong terangkan?

Boleh, untuk memudahkan tuan memahami cara atau sistem toneexcel membayar komisyen kepada kita, sila lihat video yang saya sediakan disini:

Back to Top

En Mazelan, ada tak cara senang untuk iklankan bisnes toneexcel ini dalam facebook?

Ada,disini saya ingin kongsikan satu cara, yang saya panggil cara untuk orang malas (macam saya), supaya iklan kita kedalam facebook, twitter dan linkedin boleh di automatikkan.

Anda dinasihatkan untuk melihat video ini terlebih dahulu sebelum memulakan setting cara iklan orang malas ini. Lihat Video terlebih dahulu

Cara-cara untuk meng-automatik-kan iklan anda:
1) Download iklan ini terlebih dahulu dan ubah id nya kepada id anda. Klik Disini

2) Buka email, facebook anda, kalau ada twitter, buka twitter, kalau ada linkedin, buka linkedin. Kalau tiada, tidak mengapa, paling kurang anda mesti ada facebook. Kesemuanya hendaklah dibuka dalam satu browser. Maksudnya, jika anda gunakan firefox, maka kesemua social network tadi buka di firefox, kalau guna google chrome, kesemuanya buka di chrome, kalau guna intenet explorer, semuanya gunakan internet explorer.

3) Register satu akaun didalam hoostsuite, daftar yang percuma sahaja. Klik Disini.
3) Selepas itu register kesemua social networking yang anda ada. Facebook, twitter dan linkedin.
4) Setting iklan anda selama sebulan, selepas sebulan, setting lagi untuk sebulan seterusnya.

Back to Top

Macamana cara nak tebus point kepada tiket air asia ni atau nak tebus kepada airtime?

Jawapan dari rakan kita Ahmad Supian:
Maaf semua rakan2 Toneexcel . saya nak kongsi cara nak tebus point. ada 3 cara penebusan point : 

1. Tiket Air Asia Emelkan Nama Penuh, No.K/p, Tarikh lahir, No Passport, Warga Negara, No. Hp Tune Talk, No Siri No SimKad, No HP Lain, Destinasi Yang Hendak Di tuju, Tarikh Penerbangan, masa Penerbangan dan alamat Email Anda. Sila emelkan kepada customer.care@tunetalk.com tel no : 010-5001333 Tunetalk service.

2. Boleh Dapat 200 minit panggilan percuma hanya dalam Malaysia (kena ada 2000 point) hanya taip sms : 2000 dan hantar ke 1313

3. Memanjangkan tempoh masa tamat panggilan dan sms (contoh topup RM10 selama seminggu boleh dipanjangkan) sila hubungi Tune Talk service 010-5001333

Back to Top

Boleh ke beli simcard kaedah dropship dari pihak tuan semasa menaja? Memandangkan pendapatan saya yg tidak mengizinkan utk menyediakan bajet stok modal simcard lebih. Maksud saya, sekiranya ada kenalan jauh, contohnya kawan facebook, yg nak join program tone excel ini, dia bank in harga simcard RM90 + postage RM5 kpd saya, kemudian saya transfer jumlah tersebut ke akaun pihak tuan. Kemudian pihak tuan akan mengirimkannya kpd kenalan saya itu tadi... Boleh ke?

Boleh sangat2, sebab ramai orang yang berbuat demikian.

Back to Top

Kalau saya kekalkan no Lama dari tunetalk biasa ke tunetalk toneexcel, adakah point yang ada tersebut akan hilang?

Tidak, point tersebut tidak akan hilang dan dia ikut sekali kedalam simkad TTTE anda.

Back to Top

Perlukah saya mengenali penaja saya?

Tidak perlu. Cukup sekadar mengenali saya Zazali Nordin a.k.a sharemalaysia sebagai "leader" anda.

Back to Top

Perlukah saya mengenali orang yang saya taja?

Tidak perlu. Tetapi jika mahu kenali pun boleh juga.

Back to Top

Bolehkah saya mengesan penaja saya?

Boleh. Hanya tanya saja kepada saya Zazali Nordin.

Back to Top

Bolehkah saya mengesan penaja saya?

Boleh. Anda hanya perlu login laman web promosi yang saya berikan.

Back to Top

Perlukah lagi saya bermodal selepas menyertai group En. Zazali untuk menaja?

Tidak perlu.

Back to Top

Apa yang saya perlu buat untuk menaja selepas menyertai group En. Zazali?

Hanya perlu promosikan link/url laman web yang saya berikan kepada anda sahaja.

Back to Top

Selepas saya promote laman web saya yang En. Zazali bagi, ada orang beli macamana?

Biarkan saja dia beli. Anda tak perlu buat apa-apa sama sekali.

Back to Top

Habis tu ahli baru tersebut akan jadi downline siapa?

Jadi downline anda lah. Jadi dowbline siapa lagi? Jangan risau.

Back to Top

En.Zazali yang susunkan ahli tajaan saya?

Ya tuan.

Back to Top

Adakah tuan menyusun semua LEVEL tajaan?

Saya hanya menyusun LEVEL 1 tuan dan downline tuan sahaja.

Back to Top

Bagaimana dengan LEVEL 2 dan LEVEL 3 saya?

Jangan risau. Jika semua LEVEL 1 yang saya susun, secara automatik LEVEL2 dan LEVEL 3 anda akan tersusun sekali.

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Soalan atau pertanyaan anda?

[This is the answer to the question.]

Back to Top

Author information goes here.
Copyright © 2014


Hakcipta Terpelihara © 2014 Tune Talk Tone Excel Affiliate Page. Dilarang menggunakan kandungan laman ini dalam apa jua cara tanpa kebenaran bertulis Tuan Zazali Nordin @ sharemalaysia. Penafian: Website rasmi syarikat di www.toneexcel.com